• 21 January 2021
  • folovmi teknoloji
  • 0

Nesnelerin İnterneti, bilgi üretebilen ve internet üzerinden bunu paylaşabilen tüm bilgi işlem cihazlarını, mekanik ve dijital makineleri, nesneleri, hayvanları ve hatta insanları birbirine bağlayan teknolojiye verilen isimdir. IoT kısaltmasıyla bilinen bu teknoloji, her bir “nesneye” benzersiz bir kimlik (UID) atayarak herhangi bir insan müdahalesine gerek olmaksızın birbirleriyle ve merkezi kontrol mekanizmalarıyla veri paylaşımı yapmalarını mümkün kılar.

Günümüzde neredeyse tüm sektörlerden farklı ölçeklerdeki şirketler daha verimli çalışmak, iş süreçlerini iyileştirmek, daha etkili kararlar almak ve işlerinin değerini artırmak için çeşitli nesnelerin interneti uygulamalarını kullanmaktadır.

IoT teriminin açılımı

Nesnelerin interneti, kısaca IoT olarak bilinmektedir. IoT, “Internet of Things” tabirinin kısaltmasıdır. Türkçeye doğrudan “şeylerin interneti” olarak çevrilebilecek bu tabir, daha önce veri toplama ve bilgi paylaşma kabiliyeti olmayan nesnelerin akıllandırılmasına, yeni kabiliyetler kazandırılarak internete bağlanabilmelerine atıfta bulunmaktadır.

IoT Uygulama Alanları

IoT Uygulama Alanları bir hayli çeşitlidir. Nesnelerin internetinin tüketicilerin günlük hayatlarını kolaylaştıran uygulamaları olduğu gibi, kurumsal, üretim ve endüstriyel alanlarda da büyük faydalar sağlayan uygulamaları yoğunlukla kullanılmaktadır. IoT uygulamaları otomotiv, telekom ve enerji dahil olmak üzere çok sayıda dikey alanı kapsar.

Tüketici segmentinde akıllı termostatlar, kombi sistemleri ve aydınlatma gibi bağlantılı cihazlarla donatılmış akıllı evler bilgisayarlar ve akıllı telefonlar aracılığıyla kontrol edilirler. Sensörlere ve yazılıma sahip giyilebilir cihazlar, kullanıcı verilerini toplayıp analiz edebilir, kullanıcıların hayatlarını daha kolay ve daha konforlu hale getirmek amacıyla diğer teknolojilerle iletişime geçebilir. Giyilebilir cihazlar aynı zamanda kamu güvenliği için de kullanılır. Örneğin, ilk müdahale ekiplerinin acil durumlarda bir konuma en güvenli rotadan ulaşmasını sağlayabilir veya tehlikeli durumlarda itfaiyecilerin hayati göstergelerini takip ederek yanıt sürelerini kısaltabilir.

Sağlık hizmetlerinde IoT, oluşturulan verileri analiz ederek hastaları daha yakından izleme kabiliyeti de dahil olmak üzere birçok fayda sunar. Hastaneler hem ilaç hem de tıbbi cihazlar için envanter yönetimi gibi görevleri gerçekleştirmek için genellikle IoT sistemlerini kullanır.

Örneğin akıllı binalar, bir odada kaç kişinin bulunduğunu algılayan sensörleri kullanarak enerji maliyetlerini düşürebilir. Sıcaklık, otomatik olarak ya da uzaktaki bir merkezden elle ayarlanabilir. Örneğin, sensörler bir konferans odasının dolu olduğunu tespit ederse klimayı açabilir veya ofisteki herkesin mesaisi bittiğinde ısıyı düşürebilir.

Tarım alanında kullanılan IoT tabanlı akıllı tarım sistemleri, bağlı sensörleri kullanarak ekin tarlalarının ışık, sıcaklık, nem ve toprak nemini izlemeye yardımcı oluyor. IoT, sulama sistemlerinin otomasyona bağlanmasında da kullanılıyor.

Akıllı şehirlerde kullanılan akıllı sokak lambaları ve akıllı sayaçlar gibi IoT sensörleri trafiği hafifletmeye, enerji tasarrufuna, çevresel göstergeleri izlemeye ve kamu güvenliğini tahsis etmeye yardımcı oluyor.

IoT’nin kullanım alanları günbegün genişliyor. İnnova’nın yerli ve milli IoT mimarisi SkywaveIoT üzerine inşa ettiği üç platforma yakından bakalım.

  • SkywaveCity Akıllı Şehir Platformu
  • SkywaveStore Akıllı Mağaza Platformu
  • SkywaveSense Ortam İzleme ve Yönetim Platformu

Akıllı Şehirler

IoT tabanlı akıllı şehir sistemleri, şehir sakinlerinin hayatlarını kolaylaştıran hizmetler sunan uygulamaların geliştirilmesini, kullanıma sunulmasını ve diğer uygulamalarla entegre edilmesini sağlıyor. İnnova SkywaveCity , akıllı bir şehrin ihtiyaç duyduğu tüm kabiliyetleri modüler yapıda tek bir platform üzerinden yerel yönetimlere sunuyor.

Şehrin dört bir yanındaki farklı işlevlere sahip sayısız cihaz ve sensörden toplanan verileri tek bir merkezde bir araya getiren SkywaveCity akıllı şehir platformu, ulaşımdan aydınlatmaya, bilgi servislerinden iklim analizine, otopark ve atık yönetiminden sulamaya pek çok alanda şehirleri dijitalleştiriyor. İnnova’nın ödüllü SkywaveIoT platformu üzerinde inşa edilen SkywaveCity’nin esnek ve ölçeklenebilir mimarisi, yerel yönetimlere yeni hizmetlerini sisteme kolayca dahil etme ve şehrin büyümesiyle doğru orantılı olarak sistemi ölçekleyebilme imkânı sunuyor.

Akıllı Mağazalar

IoT fiziksel mağazaları tıpkı web siteleri yönetir gibi yönetme kabiliyeti sunuyor. İnnova SkywaveStore zincir market, mağaza, AVM ve diğer çoklu fiziksel noktalara sahip tüm işletme türleri için daha yüksek verim, müşteri ve çalışan memnuniyeti sağlayan yeteneklere sahip. Entegre, tek merkezden yönetilen akıllı mağaza platformu SkywaveStore, yöneticilerin kaç adet ve nerede olursa olsun tüm fiziksel mağazaların her bir karışında olanları tek bir merkezden anlık verilerle izlemelerini ve yönetmelerini sağlar.

SkywaveStore, hangi mağazada kaç müşterinin bulunduğunu güncel olarak takip eder ve raporlar. Platform, özellikle büyük mağazalarda müşterilerin hangi alanlara ilgi gösterdiğini analiz ederek, yöneticilerin veri odaklı kararlar almalarını destekler. SkywaveStore müşterilerin hareketlerini gerçekçi verilerle gözlerler, kampanya ürünleri, personel konumlandırılması gibi geliştirmelerle müşteri memnuniyet oranlarını yukarı çekmek için gerekli bilgileri sunar.

Ortam İzleme ve Yönetim

IoT ile şirketler tüm varlıklarına dair çevresel ve çalışma verilerini tek bir merkezden gözlemleyebiliyor. İnnova SkywaveSense varlıkların sıcaklık, nem, enerji tüketimi gibi değerlerini tek bir merkezden anlık olarak 24 saat izlenmesini sağlıyor.

SkywaveSense ile ister gıda hizmetinizi ister nakliye filolarınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Mağaza ya da araç sayınız ne olursa olsun, İnnova tarafından sunulan gelişmiş ekranlar ve kolay kullanımlı arayüzler ile tek bir merkezden tüm süreci yönetebilirsiniz. Ürünleri veya operasyonu tehlikeye atacak kriterlere ait belirlenen sınırların aşılması ya da alt seviyeye inmesi durumunda otomatik olarak uyarılırsınız.

IoT’nin sağladığı kolaylıklar

Nesnelerin interneti, kuruluşlara çeşitli faydalar sunar. IoT, şirketlere iş yapma şekillerini ve stratejilerini geliştirmeleri için araçlar sağlar. Bazı faydalar sektörel çaptayken, bazıları birden çok sektörde uygulanabilir.

IoT’nin sektör bağımsız sunduğu ortak kabiliyetler ve faydalar:

  • İş süreçlerini izlemek
  • Müşteri deneyimini iyileştirmek
  • Zamandan ve paradan tasarruf
  • Çalışan verimliliğini artırmak
  • İş modellerinin entegrasyonu ve uyarlanması
  • Veri ışığında daha iyi kararlar
  • Gelir artışı
en_US